Iedereen kan vacatureteksten schrijven, maar een tekst schrijven waarmee je de juiste kandidaten aantrekt is een compleet andere tak van sport. Als specialist in personeelswerving weet HireHeroes als geen ander hoe werkgevers dé optimale vacaturetekst kunnen schrijven waarmee zij binnen een mum van tijd in contact kunnen komen met geschikte kandidaten. In dit artikel delen wij de onmisbare onderdelen die wij gebruiken in de vacaturetekst om personeel te werven op Indeed. Lees snel verder!
Waarom vacatureteksten zo belangrijk zijn in Indeed
Wanneer je op zoek bent naar nieuwe medewerkers is het belangrijk om aandacht te besteden aan je vacaturetekst. Dit kan je namelijk enorm veel tijd besparen. Als de vacaturetekst niet duidelijk is of onaantrekkelijk klinkt, krijg je niet de gewenste resultaten. Sterker nog, je loopt dan het risico dat je de verkeerde kandidaten aantrekt, dat maar weinig kandidaten solliciteren voor de baan of dat je juist een vloedgolf aan minder geschikte sollicitanten aantrekt omdat je tekst te algemeen is - kortom, allemaal tijdverspilling.
Het opstellen van een aantrekkelijke vacaturetekst is essentieel om je te helpen de meest geschikte kandidaten voor je vacature aan te trekken in een zo kort mogelijke periode. Met meer dan 20 miljoen vacatures op Indeed, kan een goede vacatureomschrijving je vacature laten opvallen tussen de rest. Helaas is het gemakkelijker om op het internet voorbeelden te vinden van slecht geschreven vacatureteksten dan van goede. Ga daarom niet zomaar op zoek naar gelijkaardige vacatures voor inspiratie. De kans is groot dat je daarmee slechte praktijken overneemt. Neem in plaats daarvan de tijd om je vacaturetekst planmatig op te stellen. Dat begint met het verzamelen van de juiste informatie.
De vacaturetekst schrijven
Voordat je aan de slag gaat met het schrijven van de vacaturetekst is het eerst handig om jezelf goed voor te bereiden. Dit kun je doen door jezelf af te vragen waar de nieuwe werknemer precies gaat werken. Wie had deze functie eerder? Wat wordt er van hem/haar verwacht? Wie is de manager van de afdeling? Met wie gaat de nieuwe medewerker samenwerken?
Nu je een profiel hebt opgesteld, kun je starten met het schrijven van de vacaturetekst. In dit deel beschrijven we stap voor stap hoe je dat het beste aan kunt pakken.
De structuur
Om ervoor te zorgen dat je de lezer niet afschrikt met een lange muur van tekst in je vacatureomschrijving, is het belangrijk om de tekst kort, maar krachtig te houden. Zorg daarom dat je vacaturetekst een duidelijke structuur heeft.
Eind jaren 90 deed usability-expert Jakob Nielsen een opvallende ontdekking: 79% van de mensen leest een webtekst niet woord voor woord, maar scannend. Lezers laten hun ogen over een pagina glijden, en pikken er dingen uit die ze zoeken of die opvallen. Er is niet één perfecte manier om een vacature te schrijven, maar een gouden regel is daardoor wel: gebruik tussentitels, bulletpoints/lijstjes en zet eventueel onderdelen in vet die je wil benadrukken. Zo behoud je de aandacht van de lezer.
Dit mag niet ontbreken bij een vacaturetekst
Hieronder beschrijven we de verschillende onderdelen van een goede vacaturetekst.
De advertentietitel
Een vacaturetekst begint natuurlijk met een geschikte advertentietitel. Afhankelijk van waar je de vacature publiceert, kan de advertentietitel gewoon de functietitel zijn, of een iets langere versie. Hoe dan ook, de functietitel is essentieel. Daarom is het belangrijk dat je de baan de juiste functietitel geeft. Dat klinkt logisch, maar toch gaat het hier vaak fout. Veel werkgevers denken namelijk dat ze een baan aantrekkelijker kunnen maken door vakjargon of wollige taal te gebruiken, maar het omgekeerde is waar: je maakt het daarmee alleen maar onduidelijk wat de baan inhoudt.
Over het algemeen geldt: wees specifiek, concreet en duidelijk met je functietitel. Voor een werkzoekende is ‘medewerker klantenservice’ veel makkelijker te begrijpen dan ‘Customer Success Manager’. Je denkt misschien dat het woord ‘manager’ de functie veel aantrekkelijker maakt, maar als die titel in de praktijk niet overeenkomt met de taken van een manager, trek je mogelijk de verkeerde kandidaten aan.
Een korte introductie
Begin je vacaturetekst met één of twee paragrafen waarin je kort je bedrijf en de functie voorstelt. Ook hier geldt: hoe concreter, hoe beter. Het is niet de bedoeling om hier te vertellen over hoe geweldig je bedrijf is: leg kort uit wat het bedrijf doet, naar wie het op zoek is, en wat het te bieden heeft. Met deze introductie wil je ervoor zorgen dat de juiste kandidaten verder lezen. Maak het daarom enthousiast en wervend.
De functieomschrijving
De functieomschrijving is de plek waar je aan kandidaten laat zien wat ze kunnen verwachten op een typische werkdag. Hier geef je een korte omschrijving van het takenpakket. Dat kan in doorlopende tekst of in een lijstje, of in een combinatie van beiden, zolang je maar duidelijk maakt wat er verwacht wordt van de nieuwe medewerker. Voor dit onderdeel van de vacaturetekst kun je je baseren op je gesprekken met de medewerkers en de manager van de afdeling.
Ook hier geldt – je raadt het al – dat concrete omschrijvingen altijd beter zijn. Zeg niet gewoon dat de medewerker vragen van klanten gaat beantwoorden, maar geef ook voorbeelden van het type vragen dat die klanten meestal stellen. Praat niet over projectmanagement, maar vertel de kandidaat ook wat voor projecten hij of zij mag verwachten.
De functievereisten
De functievereisten voor je vacature presenteer je het liefst in de vorm van een overzichtelijk lijstje. Maak daarbij heel duidelijk welke vaardigheden of kwalificaties onontbeerlijk zijn, en welke optioneel. Denk ook goed na bij je keuze. Vaak zetten werkgevers bijvoorbeeld ‘minstens vier jaar ervaring’ in hun vacature. Dat is echter een erg vaag vereiste: waarom wil je net vier jaar ervaring? Wat verwacht je dat de persoon heeft gedaan in die vier jaar? Waarom zou iemand met drie jaar ervaring de functie niet uit kunnen oefenen, of is die vier jaar mogelijk heel willekeurig gekozen?
Het is op zich prima om bepaalde vereisten te stellen – dat zorgt er immers voor dat je meer geschikte kandidaten aantrekt met de juiste specifieke ervaring – maar zorg dan wel dat je die vereisten concreet en realistisch maakt. Pas ook op voor teveel functievereisten die een ‘pré’ of een ‘plus’ zijn. Voor een kandidaat kan het al gauw demotiverend zijn om een hele waslijst aan extra vaardigheden te zien die hij of zij niet bezit. Op die manier schrik je geschikte kandidaten mogelijk af.
Zet in deze sectie vooral in op zogenaamde ‘hard skills’: aantoonbare vaardigheden zoals het beheersen van bepaalde software of talen, een portfolio aan werk, eerdere ervaring met het leiden van projecten, enzovoort. Vermijd ‘soft skills’ en vage omschrijvingen zoals ‘communicatief’, ‘flexibel’ of ‘gedreven’. Dit zijn zaken die je pas echt kunt testen in een sollicitatiegesprek: niemand zal immers in zijn motivatiebrief of cv toegeven dat hij verlegen of lui is.
Informatie over je bedrijf
Geef in elke vacature een stukje informatie mee over je bedrijf, maar vermijd daarbij marketingtaal. Kopieer zeker niet de ‘About Us’-pagina van je website: dat is informatie die een kandidaat zelf kan opzoeken, maar die meestal ook weinig zegt over hoe het is om bij jou te werken. Zet in op de unieke aspecten en de werkcultuur in je bedrijf, zonder te vervallen in clichés. Het is fijn om te weten dat jullie op vrijdag een happy hour hebben, maar een kandidaat zal toch vooral willen weten wat de visie van het bedrijf is, wat je ambities zijn, waarom je doet wat je doet, hoe je staat tegenover flexibel werken, en dergelijke.
Salaris en voorwaarden
Geef bij voorkeur concrete informatie over het salaris dat een kandidaat mag verwachten in je vacature. Als het afhangt van ervaring, zet dat er dan bij, maar geef wel een richtlijn of een minimumsalaris op. Natuurlijk wil je niet dat kandidaten alleen maar solliciteren op basis van het geadverteerde loon, maar een correcte verloning is voor iedereen belangrijk. Vermeld ook extra’s bij het loon, zoals een bedrijfswagen, bonussen, dertiende maand, pensioensparen of een treinabonnement. Als je duidelijke en realistische verwachtingen schept, verlies je later minder tijd aan kandidaten die afhaken omdat het loon niet naar wens is. Vermeld hier bijvoorbeeld ook of gedeeltelijk thuiswerken mogelijk is.
Contactgegevens
Dit spreekt voor zich, maar vergeet uiteraard niet om kandidaten te laten weten hoe ze moeten solliciteren. Het liefst geef je de naam en contactgegevens van een persoon op, niet een algemeen info-adres. Zo weten kandidaten aan wie ze hun sollicitatiebrief moeten richten en is het ook eenvoudiger om contact op te nemen met vragen.
Kijk uit voor deze problemen
Er zijn enkele veelvoorkomende problemen die in talloze vacatureteksten terug te vinden zijn. Die kun je vermijden door je tekst grondig na te lezen en ook door anderen te laten checken. Let daarbij vooral op de volgende zaken.
- Vermijd bedrijfsjargon. Terminologie die iedereen in de sector kent en gebruikt is aanvaardbaar, maar vermijd een vacaturetekst vol afkortingen, Engelse termen en vakjargon. Op die manier schrik je kandidaten met minder ervaring of ervaring in andere sectoren af.
- Let op met genderspecifiek taalgebruik. Vaak is je ideale kandidaat bewust of onbewust een man of vrouw, waardoor in je vacaturetekst termen kunnen sluipen die eerder mannelijk of vrouwelijk zijn. Uiteraard is het belangrijk dat je voornaamwoorden genderneutraal houdt, maar ook de omschrijvingen die je gebruikt kunnen een verborgen voorkeur aangeven.
- Houd het kort en krachtig. Maak geen half boek van je vacature: veel kandidaten zullen al snel afhaken. Hoe langer je vacaturetekst, hoe moeilijker het ook is voor kandidaten om een kort en krachtige motivatiebrief terug te schrijven.
Klantenwerving toch liever uitbesteden?
Met deze tips kun jij een vacaturetekst schrijven die de juiste kandidaten aantrekt. Op zoek naar meer tips voor recruitment? Lees het in onze andere blogs!