Dit zijn de best betaalde beroepen van Nederland in 2023
Voor degenen die echt carrièregericht zijn en streven naar een hoger salaris, zijn dit volgens de Nationale Beroepengids de best betaalde beroepen in Nederland waarbij je flink kunt cashen. Schrijf je maar vast in voor een universitaire studie!
Beroep | Bruto maandsalaris |
10.660 euro - 16.025 euro | |
Neurochirurg | 5.800 euro - 10.800 euro |
5.000 euro - 9.400 euro | |
5.875 euro - 9.000 euro | |
Klinisch chemisch onderzoeker | 4.800 euro – 9.000 eur |
Commercieel Directeur
De CEO of hoogste baas van een groot commercieel bedrijf verdient natuurlijk ook het hoogste salaris. Er is geen specifieke studie hiervoor, maar met een diploma Bedrijfskunde kom je al een heel eind.
Salaris: 10.660 euro - 16.025 euro bruto per maand
Neurochirurg
Na het afronden van de bachelor en master Geneeskunde, moet je nog eens 6 jaar specialiseren voordat je jezelf een neurochirurg mag noemen. Het is dan ook niet verrassend dat deze veeleisende functie een hoog salaris met zich meebrengt. Het salaris van een pas afgestudeerde neurochirurg begint rond de 70.000 euro bruto per jaar en kan oplopen tot 130.000 euro bruto per jaar.
Maandsalaris: 5.800 euro - 10.800 euro
Advocaat
Ook om advocaat te worden, moet je langere tijd in de schoolbanken doorbrengen. Eerst moet je een bachelor en master in Rechtsgeleerdheid behalen, gevolgd door nog eens 3 jaar stage om jezelf advocaat te mogen noemen. Het salaris kan sterk variëren afhankelijk van je specialisatie en of je bij een groot, klein of zelfstandig kantoor werkt.
Salaris: 5.000 euro - 9.400 euro bruto per maand
Accountant
Vervelen hoef je je niet als boekhouder of accountant, want je kunt er behoorlijk goed mee verdienen. Het maakt echter wel een groot verschil of je een Accountant Administratieconsulent (AA) of Registeraccountant (RA) bent en of je bij een groot of klein kantoor werkt. Een RA verdient ongeveer het dubbele van een AA en behoort tot de best betaalde beroepen van Nederland in 2023.
Salaris: 5.875 euro - 9.000 euro bruto per maand
Klinisch Chemisch Onderzoeker
Als laboratoriumspecialist klinische chemie voer je laboratoriumonderzoek uit op bloed en ander lichaamsvocht voor preventie, diagnose, behandeling en advisering. Om in aanmerking te komen voor een opleiding tot klinisch chemisch onderzoeker, moet je een afgeronde universitaire masteropleiding hebben in Geneeskunde, Farmacie of Biochemie/Medische Biologie, of een vergelijkbare opleiding. Daarna duurt de specialisatie tot klinisch chemicus nog eens 4 jaar.
Volgens de Nationale Beroepengids is het maandsalaris van een klinisch chemisch onderzoeker bijna 20.000 euro per maand, maar in actuele vacatures liggen de bedragen vaak lager. Desalniettemin behoort dit salaris nog steeds tot de best betaalde beroepen in Nederland.
Salaris: 4.800 euro – 9.000 euro bruto per maand
Hoe zorg je voor een balans tussen werkplezier en inkomen?
Bij het zoeken naar een leuke baan is het salaris natuurlijk een belangrijke factor. Je hebt immers huur of een hypotheek te betalen en wilt kunnen genieten van leuke activiteiten zoals vakanties, uit eten gaan, festivals bezoeken of naar de bioscoop gaan. Maar salaris is niet het enige waar je op moet letten bij het solliciteren.
Kijk ook naar de uitdaging en het plezier dat een werkgever je kan bieden. Vraag hier gerust naar tijdens je sollicitatiegesprek en bekijk de social media en de website van het bedrijf om meer te weten te komen over de bedrijfscultuur. Zo kun je van tevoren ontdekken of de organisatie bij je past.
Onthoud dat het belangrijk is om plezier te hebben in je werk, zelfs als het salaris iets lager is. Als je alleen voor het geld werkt, raak je er vaak snel op uitgekeken. Het is beter om een baan te hebben waarin je plezier hebt, zelfs als het salaris wat lager is.
De top 5 best betaalde banen met een HBO-opleiding:
- Controller
- Technisch tekenaar / designer
- Accountant
- Online Marketing Expert
- Headhunter
De best betaalde banen op MBO-niveau:
- AutoCad Tekenaar
- Vertegenwoordiger / Accountmanager
- Technisch Tekenaar
- Aannemer
- Administrateur
Dit zijn de banen waar in 2023 het meeste vraag naar is
- Bouwpersoneel
De bouwsector ondergaat een snelle groei, met name vanwege de groeiende focus op groen en duurzaam bouwen. Volgens Cedefop, het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding, wordt verwacht dat de vraag naar bouwvakkers, machinepersoneel en assembleurs hoog zal blijven gedurende dit decennium. - Technicus
Om binnen het thema 'machines' te blijven: technici zijn nog steeds zeer gewild op de arbeidsmarkt. Naast het onderhouden en repareren van auto's, bussen en andere voertuigen, zijn er technici nodig in diverse sectoren, zoals de bouw, de industrie en de luchtvaart. De vaardigheden die je als technicus ontwikkelt, zijn ook van waarde in veel toekomstige banen, zoals in de groene energie sector.
3. Elektricien
De vraag naar elektriciens zal naar verwachting alleen maar toenemen met de overgang naar duurzame en hernieuwbare technologieën. Een carrière als elektricien kan goed betaald worden, en veel elektriciens starten uiteindelijk hun eigen bedrijf. Een universitair diploma is niet vereist om zich te kwalificeren als elektricien, en veel opleidingsaanbieders bieden ook praktijkervaring aan. Opleidingsprogramma's bieden de kans om vakmanschap te verfijnen en tegelijkertijd zachte, overdraagbare vaardigheden verder te ontwikkelen.
4. Mondhygiënist
In de gezondheids- en sociale zorgsector blijft de vraag naar werknemers toenemen. Hoewel voor veel banen een universitair diploma vereist is, is dat niet het geval voor mondhygiënisten. Mondhygiënisten spelen een belangrijke rol in het voorkomen van tandbederf. Een stageprogramma kan u voorzien van de praktische vaardigheden en kwalificaties die u nodig heeft om succesvol te zijn in deze functie.
5. Chef-kok
De meesten van ons genieten van lekker eten. Nu restaurants en cafés na de COVID-19-pandemie weer opengaan en bezorgdiensten populairder worden, blijft er vraag naar culinaire vaardigheden. Cedefop voorspelt zelfs dat de sectoren accommodatie en voeding de grootste banengroei zullen kennen tussen nu en 2030. Dit betekent dat er veel kansen zijn voor chef-koks en ander keukenpersoneel.