Betekenis: Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO)
Wat is een Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO)?
Een Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) is een schriftelijke overeenkomst tussen een of meerdere werkgeversorganisaties en een of meerdere werknemersorganisaties over de arbeidsvoorwaarden voor de werknemers die bij deze organisaties zijn aangesloten. Het doel van een CAO is om een gezamenlijk kader te bieden voor de arbeidsvoorwaarden in een specifieke bedrijfstak of onderneming.
Een CAO wordt afgesloten voor een bepaalde periode, meestal twee tot vier jaar. In een CAO kunnen onderwerpen worden opgenomen zoals salaris, werktijden, vakantiedagen, pensioenregelingen, opleidingen en regels voor overwerk en ziekteverzuim. Ook kunnen er afspraken worden gemaakt over de rechten en plichten van werkgevers en werknemers en over de wijze waarop conflicten worden opgelost.
Het afsluiten van een CAO gebeurt meestal door onderhandelingen tussen werkgevers- en werknemersorganisaties. In sommige gevallen kan de overheid bemiddelen bij deze onderhandelingen. Als er overeenstemming is bereikt, wordt de CAO opgesteld en ter goedkeuring voorgelegd aan de achterban van de betrokken organisaties. Als de meerderheid van de achterban instemt met de CAO, wordt deze van kracht.
Een CAO is van toepassing op alle werknemers die vallen onder de werkgevers- en werknemersorganisaties die de CAO hebben afgesloten. Werknemers die niet zijn aangesloten bij deze organisaties, vallen niet onder de CAO. Het is echter wel mogelijk dat de arbeidsvoorwaarden uit de CAO ook worden toegepast op deze werknemers, bijvoorbeeld als de werkgever dit heeft afgesproken met de vakbond.
Een CAO heeft een belangrijke rol in het Nederlandse arbeidsrecht. Het is een manier om de belangen van werkgevers en werknemers op een gestructureerde manier met elkaar te verenigen en zo tot afspraken te komen over de arbeidsvoorwaarden. Dit draagt bij aan een goede verstandhouding tussen werkgevers en werknemers en aan stabiele en eerlijke arbeidsverhoudingen.